top of page

Menstruation

Er du en pige eller regner du med at få en pige-kæreste på et tidspunkt?
Nej? Har du en søster i det mindste? Håber du på at få en datter? Stadig nej? Fair nok, så er chancen for at du kommer til at møde det her meget meget lille.
Men!
Hvis du svarede ja til bare en af de ting, så er der alligevel god mulighed for at du kommer til at møde Tante Rød. “Den tid på måneden”. Haj ugen. Kode rød. Alle de slang der nu er for at få menstruation.
Menstruation er en ting der sker for piger et sted mellem 10 og 16, typisk omkring en 12-års alderen. Det er ens krop, der skiller sig af med den livmoderslimhinde der har opbygget sig de sidste 24 dage.
Det er helt naturligt og ufarligt og er en del af det der kaldes “menstruationscyklussen”. En cyklus der typsik vare 28 dage, fra at et æg bliver løsladt i æggestokken, til den kommer ind i livmoderen og til at kroppen skiller sig af med det.

Livmoderen er hvad der sidder “oppe” i kvindens krop oppe “bag” skeden/vagina’en. Det er her udflåd, menstruation og babyer kommer fra. Mange tror på myten om at tis også kommer herfra, men sandheden er at det kommer fra et tredje hul.
Kort fortalt, fungere menstruation som at din livmoder gerne vil bygge et værelse til babyen den håber du er ved at lave. Den sørger for at der er god næring alle steder, så når det befrugtet æg ankommer kan det begynde at vokse og blive til en rigtig baby. Efter de 24 dage er gået og der ikke er ankommet et befrugtet æg, bliver livmoderen sur og river det hele ned og sender det ud gennem skeden.
Og sådan gentage det sig, indtil man er et sted mellem 44 og 50. 

 

Lidt mere teknisk er det, når østrogen, follikestumerelende- og luteiniserene hormoner, påvirker æggestokkene, så et æg bliver udviklet og “modnet”. Når det er modnet transporteres det via æggelederen ned til livmoderen. Her har livmoderren udviklet en hinde af de førnævnte hormoner, samt et nyt, progestoron.
Hvis ægget ikke bliver befrugtet, sætter det sig ikke fast og derved bliver det hele afstødt af livmoderen og sendt ud gennem skeden. Derfor kan menstruationsblod ofte indeholde små klatter af rødt slim, men dette er helt ufarligt og ganske normalt.
Man bløder ca. 0.8 deciliter over 3-7 dage, variende fra person til person

 

Hvad gør jeg når jeg bløder?

Når man er begyndt at bløde, skal man bruge en form for “hygiejne produkt”. Det findes i mange former, men det mest normale når man lige er startet er bind. Dette sætter man fast i sine underbukser, med den klæbrige underside og så “fanger” det alt blodet. Dette skal skiftes ca. hver 3 time.
Andre produkter inkludere, tamponer, menstruationskoppen eller specielt designet menstruations undertøj. Find selv ud af hvad der passer bedst til en selv, nogle har både tamponer og bind, for ekstra beskyttelse, andre nøjes med kun en ting. 

 

I starten kan man ofte risikere at bløde igennem, det har alle prøvet, blot sørg for at vaske med koldt vand og duppe i stedet for at tørre. 

 

PMS

Præmenstruelt Syndrom, er noget mange får i forbindelse med deres menstruation. Det er kroppen der reagere både fysisk og psykisk på bølgen af hormoner der kommer. Der er mange forskellige symptomer af PMS, men nogle af de hyppige inkludere; Hovedpine, humørsving, øget appetit, hedeture, træthed og forskellige smerter.
Der findes desværre ikke en perfekt løsning på dette, andet end at man bliver rådet til at holde fast i sunde vaner, spise sundt og sove. Nogle former for p-piller kan hjælpe på det, men det variere fra pille til pille og pige til pige. 

 

Smerter

Mange piger oplever smerter under deres menstruation. Så længe smerterne kan tages med håndkøbs-smertestillende er det helt okay. Er det dog stærkere og kommer det hver gang man menstruere rådes det at tage til lægen, da det kan være cyster på æggestokkene eller i livmoderen. Og der er ingen skam i at tage af sted, blot for en sikkerheds skyld.
Mange oplever at sport hjælper på smerterne, dog er der nogle der foretrækker en varmedunk på maven samtidig med at man spiser en liter is. Det gælder om at finde ud af hvad der virker for en selv. 

 

Forsinket

Hvis din menstruation er forsinket, skal man ikke panikke omkring graviditet. Der er rigtig mange faktorer der kan være skyld i en forsinket menstruation, alt fra stress, ændringer i din hverdag, vægttab, fedme og ekstrem sport.
 





 

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kvindesygdomme/symptomer/manglende-menstruation-sekundaere/

Menstruation

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2020 by 6kassen. Proudly created with Wix.com

bottom of page