Der er simpelthen så mange mennesker der godt kan lide at have sex!
Det kan være du er en af dem, eller måske bliver det. Det kan også sagtens være at du finder ud af at det ikke lige er noget for dig. Uanset hvad er det rigtigt, rigtig, vigtigt at du ved hvordan du beskytter dig selv og andre.
“Ej mand, hvor er det bare kedeligt at skulle høre om alt det der kondom-snak” siger du måske. “Mit kondom game er on fleek” Følger du måske op med. Men præventions snakken er faktisk mere end det, og super vigtig, selv for den garvede kondom enthusiast.
“Hvorfor skal vi overhovedet bruge prævention?” Det er et godt spørgsmål med mange rigtige svar. Følgende er nogle gode grunde til at bruge prævention.
-
Du synes det er mega fedt, at det ikke gør ondt når du tisser.
-
Du er kæmpe fan af ikke at skulle skifte bleer klokken 4 om morgen.
-
Du kan bedst lide diller uden svamp, din egen eller andres.
-
Det lugter rigeligt dernede i forvejen.
-
Du synes egentlig også det lyder træls, at skulle tage piller hver dag for ikke at udvikle en super farlig sygdom der smadrer dit immunsystem og dræber næsten 800.000 mennesker om året på globalt plan.
-
Du vil minimere hvor ofte du skal have en vatpind i urinrøret.
Er du enige med et eller flere punkter på denne liste?
... Nej?!
Kan du så bare bolle løs og tænke på det senere? Du skal huske at du har muligheden for at sprede sygdom eller børn til andre.
Du må altså forstå at du løber en risiko, ikke blot for dig selv, men også for andre.
Du bruger prævention af 2 grunde. Du prøver ikke aktivt at få børn, og du vil gerne undgå kønssygdomme. “Det er so me” tænker du nok, og i dette tilfælde kan prævention stærkt anbefales.
Men det er også meget vigtigt at vide, at når man har sex løber man altid en risiko, der er ikke noget prævention som virker 100% af tiden.
Når det handler om at undgå at få børn har du en mission. Din mission: Undgå at sædceller og modent æg mødes. Graviditet opstår nemlig når sædceller og et modent æg mødes i livmoderen.
Kondomet er et hylster lavet af naturgummi, der sættes på en stiv penis før sex. Det forhindrer sæd i at forlade kondomet, hvilket betyder at hvis det er brugt korrekt kan det forhindre graviditet.
Der er også femidomet, et kondom der indsættes i skeden, med samme formål.
Derudover forhindrer kondomet og femidomet også fysisk kontakt mellem penis og skede, eller de andre spændende åbninger man kunne finde på at dyrke sex. Derfor er kondomet en go-to for alle der nyder deres liv bedst uden kønssygdomme.
Kondomet er dit bedste redskab til at undgå kønssygdomme. Alle der dyrker sex bør derfor skaffe sig en pakke. Det er nemlig også sådan at der er sygdomme som herpes, der overføres oralt, gennem munden. Og endegyldigt (det er sjovt fordi vi taler om endetarmen) er der også en lang række fæle sygdomme (ikke lige så sjovt) der spreder sig analt, gennem sex i anus.
Har du sex med et andet menneske må du derfor acceptere at løber en risiko hvis du ikke bruger kondom
“Jeg ved godt hvad et kondom er, hvorfor kalder man det prævention hvis det bare altid handler om kondom?”
Det er fordi der er nogen, der beslutter sig for at stole på at deres sexpartner ikke har, eller vil få kønssygdomme. Oftest fordi at man beslutter sig for at have et ‘lukket forhold’, hvor at man kun har sex med hinanden.
I denne situation kan man overveje andre præventionsformer.
Pessar, er en elastisk ring som skal smøres med sæddræbende kram og indsættes i skeden.
Der er en række forskellige præventionsformer som fungerer ved at regulere hormonerne på fertile personer der er tildelt kvindekønnet ved fødslen. Disse præventionsformer lyder måske meget smarte, hvis man er født med en diller, da man ikke selv skal gøre noget.
Men det er vigtigt at forstå at disse præventionsformer har en betydelig effekt på folk som benytter dem. Der kan være fysiske bivirkninger som blodpropper, men også andre såsom følelser af depression eller emotionel ustabilitet. Det er individuelt hvordan man reagerer på hormonelle metoder.
Så vær lige en god sexpartner! Hav empati for, at det ikke altid er ligetil med disse metoder.
P- piller, p-plaster, p-ring regulerer brugerens østrogen og gestagen, den erstatter simpelthen din hormonproduktion. (flere detaljer her)
De er ret sikre når det kommer til at undgå graviditet, for hvis man bruger dem korrekt vil de gøre det umuligt.
Men det kan selvfølgeligt også være en ulempe at tage piller, så hvad nu hvis man kunne gøre det nemmere?
P-stav sættes ind i albuen hvor den udgiver hormoner over 3 år. Man vil optage nok gestagen til at ægløsningen stoppes.
Hvis du ønsker at tage hormonel prævention er det en rigtig god ide at snakke med din læge, de vil hjælpe dig til at anskaffe det. Og hjælpe dig hvis du oplever problemer. Der er flere metoder udover de nævnte, og en læge kan også vejlede til at vælge den rigtige for dig.
Kobberspiral sættes i livmoderen og dræber sædceller, den er et alternativ hvis man ikke vil bruge hormonel prævention.
“Hvorfor er det så meget nemmere hvis man er tildelt kvindekøn at bruge prævention?”
Det er det egentlig heller ikke! Det er nemlig meget nemmere at sterilisere en penis end en livmoder, bare klip lidt i sædlederen! Snip, Snip, så er den klaret.
Med det sagt er det selvfølgelig vigtigt at pointere at sterilisering er et permanent indgreb, og for dem der godt kunne tænke sig børn i fremtiden er det selvfølgelig en dårlig løsning.
Billeder taget fra Wix' arkiv